Kodolányi János emlékmúzeum - Vajszló

Kodolányi János(1899-1969) író szellemi szülőföldjének tartotta az Ormánságot, ő emelte a szépirodalomba e vidék sajátos etnikai világát, társadalmi problémáit, embereit. Néhány jelentősebb alkotása, amelyekben felbukkan az Ormánság ihlete - a tatárjárás korában játszódó történelmi regénytrilógiája: Julianus barát, A vas fiai, Boldog Margit, Baranyai utazás, Süllyedő világ, Vízválasztó.

Kodolányi János tízéves korában került Vajszlóra, és az ormánsági faluban töltött évek tapasztalatai írásainak kiapadhatatlan forrásává váltak. Apja Vajszlón erdőfőtanácsos volt, s családjával a mai emlékmúzeum épületében lakott.

A Kodolányi János Múzeumot 1979-ben nyitották meg Vajszló központjában, a régi erdőgondnoki épületben, hiszen ez volt hajdan Kodolányi János apjának, Kodolányi Gyulának az irodája. A múzeum négy helyiségből áll. Az első szobában egy XX. század elejei erdészeti hivatal látható.Két teremben kaptak helyet az írómunkásságát, és abban az Ormánság megjelenését bemutató fotók, plakátok,személyes tárgyak. A negyedik teremben pedig a helyiek által összegyűjtött, a XIX. század végét reprezentáló paraszti használati tárgyak idézik a Kodolányi műveiben is megjelenő világot.

Cím: 7838 Vajszló, Kossuth u. 12.
Kapcsolattartó: Vajszló Közös Önkormányzati Hivatal
Telefon: +36 73 485 141
Nyitva: K–V 10–12 óra, 14–16 óra, bejelentkezéssel.