Rovartani kiállítás - Drávaszabolcs

A faluházban látható kiállítás tematikailag nyolc egységből áll.

1. Bemutatjuk Dél- és Közép-Amerika, Délkelet-Ázsia, Afrika, Ausztrália és a mediterráneum jellegzetes, óriás és színpompás rovar- és egyéb ízeltlábú preparátumait – amazonasi esőerdő hangfelvétellel aláfestve.

2. A Dráva folyó mente és a Dráva-sík tíz legfontosabb élőhelyének bogárfajai (coleoptera) prezentálása, helyi ritka és védett bogár fajok (preparátumok) mellett.

3. Brazíliából származó ízeltlábúak, rovarok és gerinces állatok preparátumai, esőerdei fák termései, használati és néprajzi tárgyak poszterek, fotók bemutatása vitrin és fali elhelyezés formájában.(brazil sarok)

4. A Dráva folyó mente és a Dráva-sík ízeltlábú, rovar, puhatestű és gerinces állatainak bemutatása, növényi preparátumok, poszterek, fotók, ismeretterjesztő szövegek mellett, vitrines elhelyezés formájában. (Dráva sarok)

5. Taxonómiai (rendszertani) bogárgyűjtemény (coleoptera-palearticum) tudományos és ismeretterjesztő vizsgálódásra, bemutatásra.

6. Laboratóriumi, tudományos, állatföldrajzi (faunisztikai cikkekkel) és határozásra alkalmas szakirodalommal, mikroszkópokkal, rovarpreparálási, meghatározási lehetőségekkel tudományos és ismeretterjesztő célokra.

7. Tengerek gyümölcsei bemutatóanyag (nincs kiállítva). A trópusi és a mediterrán tengerek csiga-, kagyló- és rákfajainak bemutatása – igény szerint.

8. Számítógépes interaktív rovaros program – ismeretterjesztési és oktatási célokkal.

A kiállításhoz a következő oktatási és ismeretterjesztési tevékenységek kapcsolhatók:

  • természetismereti szakkörök iskolák részére (Sár József entomológus vezetésével)
  • interaktív programok gyermekeknek (Sár József entomológus vezetésével)
  • iskolai biológia és környezetismeret órák lebonyolítása (Sár József entomológus vezetésével)
  • tárlatvezetés (Sár József)
  • előadások (Sár József – Hegyi Gyula)
  • terepi kirándulások természet-megfigyelési, természetvédelmi szempontok alapján (Sár József-Hegyi Gyula)


Az interaktív foglalkozások tárlatvezetés, iskolai órák, előadások, kirándulások igénylése Sár Józsefnél történik – a belépőjegyeken túl,  megállapodás szerinti díjért. Sár József - Telefon: +36 20–451-7754

Cím: 7851 Drávaszabolcs, Köztársaság tér 4/c.
Kapcsolattartó: Baráth Attiláné
Telefon: +36 30 514-6250
Nyitva: A kiállítás bejelentkezést követően látogatható.